Karmimy Psiaki

wtorek, 18 września 2012

Faszerowane pieczarki :)


Jak zwykle coś szybkiego i prostego...

"Jedz mniej, bramy raju są wąskie."
 Archibald Joseph Cronin



Potrzebne:
- 6-8 dużych pieczarek,
- 3 jajka,
- kawałek szynki,
- 2 małe pomidorki,
- mała cebulka,
- nać pietruszki,
- bazylia,
- sól i pieprz,
- bułka tarta,
- łyżka oleju,
- inne przyprawy zależnie od upodobania.


Pieczarki myjemy, obieramy. Delikatnie usuwamy ogonki. Kapelusze odkładamy na bok.
Ogonki kroimy w kostkę, szynkę, pomidorki, cebulę również. Podduszamy delikatnie na patelni.
Jajka gotujemy. Po ugotowaniu dodajemy je pokrojone w kostkę do reszty farszu. Przyprawiamy do smaku wraz z bazylią i natką pietruszki. Dodajemy olej i bułkę tartą. Lekko podsmażamy.
Po ostygnięciu nakładamy farsz na kapelusze pieczarek.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 15-20 min.

Farsz możemy przygotować z czego tylko chcemy. Na końcu możemy również posypać startym żółtym serem.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz